понеделник, 8 февруари 2010 г.

Инцидент с международния влак Москва - София

Тежка за железниците седмица започна вчера, след като малко преди 10 часа сутринта, закъснелият с около 4 часа международен влак Москва - София дерайлира в района на гара Курило. Общо 49-те пътници на влака ще трябва да продължат пътуването си с друг влак и автобуси. Движението по двата пътя за кратко е затворено напълно.

Международния бърз влак №383, пътуващ по маршрут Москва - Русе - София дерайлира вчера при гара Курило на път за Столицата. Влакът се е движел с около 4 часа закъснение и към 10 часа вчера при влизане във входните стрелки на гарата, последователно дерайлират 2-ри, 3-ти, 4-ти и 5-ти вагони. Малко преди гарата, превозната бригада чува странно стържене в един от вагоните и уведомява машиниста да намали скоростта. Няколко километра след това се чува грохот и влака спира. Установяват, че талигата на един от вагоните е буквално раздробена, поради което същия дерайлира. Дерайлирали са още 3 вагона, всичкте за седящи пътници, пътуващи във вътрешно съобщение. На мястото на инцидента веднага пристигат представители на БДЖ, НКЖИ, Транспортна полиция и Министерството на транспорта. Огледа на място установява, че първопричината за дерайлиране е 2-ра талига на 2-ри вагон, която по неизвестни за сега причини се е разпаднала. Вследствие на това дерайлират изцяло 3-ти и 4-ти вагони, а от създалите се тласъци, 5-ти вагон дерайлира с първа талига. Пътниците от злополучния влак са прехвърлени на бърз влак №7621, пътуващ от Видин за София, а тези от международните спални вагони са извозени с автобуси поради отказ да продължат пътуването си с влак.

Нашият кореспондент Любомир Джонев бе около обяд на мястото на инцидента, където течеше подготовка за започване на операцията по отстраняване на дерайлиралите вагони и последващо възстановяване на щетите по железния път. Движението на влакове се осъществяваше само по път №1 с намалена скорост. Специалисти от отдел "Безопасност" на БДЖ и НКЖИ извършваха оглед на мястото заедно с представители на Транспортна полиция. Причините за инцидента се разследват. Неофициални източници лансираха версията за счупена релса в района на сп. Ромча, която е вероятната първопричина за разпадането на талигата. До късно вечерта обаче, версията не бе потвърдена официално.

При инцидента няма пострадали пътници или служители на железниците. Впредвид взетите навременни мерки от страна на влаковия персонал, такава опасност не е съществувала в нито един момент и няма място за притеснение. Железопътните инциденти са неизменна част от експлоатацията на ЖП транспорта и не бива да се всява паника и ужас сред обществото. Статистиката у нас представя ЖП транспорта като най - сигурния сухопътен транспорт и сравнително устойчив в екстремни условия. ЖП експерти припомнят, че вчерашния инцидент се класифицира като "производствена авария с брак" и използването на думата "катастрофа" е неуместно.
______________________________________
Редакционната колегия на LOKFORUM.COM NEWS ще следи разкритията по случая и своевременно ще ви информира за хода на разследването.

Няма коментари:

Публикуване на коментар